היום, ה-21.10.2015, הוא יום "בחזרה לעתיד" הרשמי. מסביב לעולם יחגגו מעריצי טרילוגיית האייטיז בצפייה מרתונית באולמי קולנוע, הרצאות, פעילויות שונות ועוד. למה דווקא היום? מה סוד הקסם של הטרילוגיה? מה נדרש כדי להפעיל את מכונת הזמן? והכי חשוב, למה אין עדיין סקטבורד מעופף???
בכתבה היום לא נצליח לענות על כל השאלות, אבל ננסה להסביר למי שלא מכיר את הטרילוגיה על מה כל ההמולה.
אז למי שלא מכיר - מייקל ג'י פוקס וכריסטופר לויד מככבים בשלושת סרטי "בחזרה לעתיד" בתור מרטי מקפליי ודוקטור אמט בראון. בסרט הראשון מ-1985.
מקפליי הוא תיכוניסט ומוסיקאי מתוסכל, בן למשפחה ממוצעת ומטה והדוקטור הוא עוף מוזר שמנסה להמציא המצאות משונות.
אבל לילה אחד ההמצאה הכי הזויה שלו עובדת - הוא מצליח לייצר מכונת זמן... ממכונית דלוריאן (חברת הרכב של ג'ון דלוריאן ייצרה רק מודל אחד בתחילת שנות השמונים, כיום יש בעולם כ6,000 רכבים פעילים).
הם בודקים את ההמצאה החדשה עם נוסע הזמן הראשון, הכלב איינשטיין, אבל התקפה של טרוריסטים מוסלמים (להם הבטיח בראון לבנות פצצה מהפלוטניום שהביאו לו) מביאה לכך שמקפליי נשלח בחזרה לעבר, 1955, ליום בו הגה הדוקטור את הרעיון של מכונת הזמן.
לא נספיילר למי שלא ראה, אבל חשוב שתבינו - החלק הראשון בסדרה הוא הסרט המצליח ביותר ב1985. תקציב סביר של 19 מליון דולר הפך להכנסות של מעל ל300 מליון דולר. רוברט זמקיס וג'ון גייל, הוגי הסרט (וסטיבן שפילברג בתור מפיק), הבינו שיש כאן ביצת זהב והחלו לתכנן את שני סרטי ההמשך במקביל (בתקציב משותף של כ-40 מליון דולר). בזמן שזמקיס מביים את "מי הפליל את רוג'ר ראביט", צוותים עובדים במקביל על בניית סטים ותסריטים לשני הסרטים שצולמו בעת ובעונה אחת - "בחזרה לעתיד II" שלוקח אותנו ל-2015, ו"בחזרה לעתיד III" שמחזיר אותנו לימי הראשונים של היל וואלי, העיר בה מתחרשת הטרילוגיה, בימי המערב הפרוע ב-1885. שני החלקים הכניסו מעל לחצי מיליארד דולר ממכירות כרטיסים.
מלבד מרטי והדוקטור, יש לנו את הגיבור הרע, ביף טאנן, שמשתתף בשני החלקים הראשונים בגילאים שונים ובסרט השלישי את מאד דוג טאנן, סבא שלו. את כל בני משפחת טאנן משחק בצורה מופלאה תומס פ. וילסון והוא היחיד שמשתתף בצורה פעילה בכל הטרילוגיה. בני משפחת מקפליי משתנים לאורך השנים ובסרט האחרון פוקס משחק את הסבא של עצמו (מבולבלים? שוב, לא רוצים לספיילר לכם...). אבל סוד הקסם אכן נמצא באינטרקציה שבין הדמויות, עם גאגים שחוזרים על עצמם בצורה מודעת ומותאמים לכל תקופה, רמה מאוד גבוה של תפאורה ותלבושות בהתאמה לכל עשור ותחושה כללית שכל המעורבים נהנים להיות חלק מהסרט.
ועכשיו לשאלת מליון הדולר - למה דווקא היום? אז ככה - בחלק השני שיצא ב-1989 מגיעים דוק, מרטי וג'ניפר, החברה שלו ל-2015 (המשך ישיר לסוף הסרט הראשון), לפתור בעיה של הילדים שלהם (כשהם עדיין זוג תיכוניסטים, כן?). ומתי הם מגיעים לעתיד? 21 באוקטובר, 2015, בשעה ארבע ועשרים ותשע דקות אחרי הצהריים. ממש בעוד כמה שעות, יחול הרגע שמליוני ילדי אייטיז וסבנטיז חיכו לו כל חייהם. ולמה חיכו? כי בעתיד המדובר של 2015 יש דברים כמו סקטבורד מרחף, נעליים שקושרות את עצמן, סרטי תלת מימד ברמה גבוהה ועוד כל מיני עניינים מופרכים. אז סרטי תלת מימד מדהימים יש לנו (ואפילו טכולוגיה לראות אותם בבית), אבל הסקטבורד המרחף? גורנישט.... מיותר לציין שגם אין מכוניות מעופפות (מה שנראה ב-1989 כמשהו שבהחלט יכול לקרות).
אז אם אתם יכולים, תכוונו שעון ל-16:29 היום, וברגע שהוא מצלצל, תנסו להיזכר בפעם הראשונה שראיתם את "בחזרה לעתיד". סביר להניח שיהיו שם הרבה זכרונות טובים.