ה'תשע"ו, השנה העברית שמסתיימת לה ממש עכשיו, הביאה לנו מספר יפה של אלבומים מתוצרת מקומית - בין אם אלבומים של ותיקי התעשייה כמו חווה אלברשטיין, שלום חנוך ושלמה ארצי, דרך אלבומים של אמנים כמו דיקלה, הדג נחש, ואברהם טל שמאחוריהם מסלול מכובד (אבל יש להם עוד הרבה מה להגיד), ועד לאלבומי הבכורה של ריו, הילה רוח ואפרקו.
יש לציין שבמהלך שבועות ארוכים נשלט המצעד שלנו בכוחות ברזל על ידי אמנים לועזיים ותיקים כמו דיוויד בואי, רד הוט צ'ילי פפרס וביונסה, מה שלא נתן הרבה צ'אנס לשוק המקומי להתבטא באמת. אבל אל חשש, אתם עדיין אוהבים את מיטב בנינו ובנותינו!
אז איזה אמן ישראלי נכנס להכי הרבה שקיות בשנה העברית החולפת? מי בטופ טן? מי כמעט נכנס אליו? סיכום שנה עברית יוצא לדרך!!!
בואו נתחיל מהסוף - במקום ה-15 ג'יין בורדו עם אלבום הבכורה שלהם מ-2015 שקיבל פוש משמעותי עם הוצאת גרסת הויניל שלו; במקום ה-14 "איש העולם הבא", האוסף הכפול של אלי מגן; "ארמונות עשן" של מארינה מקסימילאן מגיע למקום ה-13, ירדנה ארזי והגבעטרון נוחתים במקום ה-12 עם "הו ארצי מולדתי-המופע המשותף", ודיקלה מצליחה להכנס ללמקום ה-11 עם "סיפור אופטימי" (לא רע בשביל אלבום שיצא לפני פחות מחודש....)
אלבום הג'אמים של סחרוף ולהקת ההופעות שלו הצליח להכנס לכם ללב (גם בגרסת הדיסק וגם בגרסת הויניל), למרות חוסר הקומוניקטיביות שלו והמחסור ב"להיטים" - עוד הוכחה שחוקי הטבע לא רלוונטים כשמדובר בברי סחרוף.
בוא נדבר גלויות - יש מעט מאוד אמנים בקליבר של זוהר ארגוב, שמושרשים כל כך עמוק בהוויה הישראלית. לכן זה היה מתבקש להוציא מחדש את כל אלבומי האולפן שלו בפורמט ויניל, צעד שבו היינו שותפים (וגאים בו מאוד). ואתם הראתם לנו שגם ב-2016, המורשת המוסיקלית של זוהר ארגוב היא עדיין סחורה חמה. זקוקים לעוד מידע? על התקליטים ופועלו של ארגוב תוכלו לקרוא כאן וכאן.
אלבומו הרביעי של אברהם טל תפס אתכם לתקופה בחיים - הוא לא הצליח להישאר זמן רב בטופ טן, אבל המשיך למכור לאורך זמן, הישג יפה ומכובד לאור התחרות בתקופה בה יצא (בין דיוויד בואי לביונסה).
הנציגה הנשית היחידה בטופ טן (למרות הנוכחות המכובדת בין אלה שכמעט נכנסו), אלברשטיין הביא לנו השנה אוסף מופלא של שירי המשוררים שהקליטה לאורך הקריירה רבת השנים שלה.
להקת פרוג ישראלית ששרה באנגלית ולא יוצאת מהטופ טן במשך חודשים, עם אלבום הבכורה שלה שיצא בהפצה עצמית. זאת לא התחלה של בדיחה מוזרה, זה בסך הכל ההישג הכי מרשים שזכור לנו מזה זמן רב להרכב שלא התפשר על האמת האמנותית שלו, והצליח לכבוש אתכם בסערה.
הפתעה אחרת שחווינו השנה הייתה העובדה ש"היד החמה" לא הצליח להכנס למקום הראשון במצעד (ככה זה שאתה מנסה להתחרות באדל...), אבל אל דאגה - רייכל מוכר המון כמו תמיד וממשיך למכור את כל מגוון הקטלוג שלו בצורה קבועה. האלבום יצא גם בגרסת ויניל (כמו גם אלבום הבכורה שלו).
אם יש משהו שאתם יכולים לסמוך עליו, זה שכל חודש מרץ בואך אפריל יגיע לחנות החדש של אייל גולן. וגם ב-2016 לא התאכזבנו - "רחוק מכאן" סיפק את הסחורה עם להיטים כמו "טוב לך איתו", "לאן הגענו" ו"תמיד בשבילך", שהה שבוע אחד במקום הראשון, והמשיך למכור בכמויות מכובדות.
אהוד בנאי, יהודית רביץ, אברהם טל, שי צברי, אינפקטד מאשרום...נראה לנו שהבנתם את הרעיון - הדג נחש חברו לכל מי שהם אוהבים, כתבו שיר במיוחד בשבילו ואז הקליטו אותו ביחד. התוצאה? שבועיים בראש המצעד (בצורה לא רציפה) ואלבום שממשיך למכור יפה עד עכשיו.
12 אלבומים לקח לדודו טסה לכבוש אותנו בסערה - "הגולה" הצליח להגיע לפסגת המצעד שלנו לארבע שבועות (בצורה לא רציפה), כשהוא מתחרה בתותחים כבדים כמו הצ'ילי פפרס ורדיוהד. אם נאמר זאת בפשטות, מדובר באחד האלבומים הכי טובים שיצאו ב-2016 באופן כללי, ואולי הטוב ביותר מאלבומיו של טסה (ומדובר באמן שהוציא שני אלבומי מופת עם הכוויתים...).
תקראו לזה אנטי קלימקס, תקראו לזה איך שתרצו - שלמה ארצי הוא ה-דבר שעושה את זה לישראלים, גם ב-2016. ארבעה שבועות בראש המצעד (בצורה לא רציפה) הביאו אותו למקום הראשון שלנו במצעד השנתי, פלטינה מחומשת (לפי נתוני ויקיפדיה) והרבה אושר לחובבי הזמר האהוב. האלבום מכיל את הדואט "מחמל נפשי" עם דיקלה, "לנצח יחד" עם יובל בנאי והלהיט "ואולי" שגם פותח את האלבום.